jopofabolt
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Blogok
 
Hálószoba páratartalom

OPTIMÁLIS PÁRATARTALOM A HÁLÓSZOBÁBAN

 

Az egészséges alvás elengedhetetlen a jólétéhez. Annak érdekében, hogy éjszaka jól felépülhessen, a beltéri klímának is megfelelőnek kell lennie. A levegő gyakran túl nedves, és reggel felébredsz páramentes ablakokkal. Ez egyértelmű jelzés arra, hogy csökkentenie kell a hálószobában a páratartalmat. A túl száraz levegő azonban egészségügyi problémákat is okozhat. Azok, akik biztonságban akarnak lenni, ellenőrzik a páratartalmat és egyszerű intézkedéseket tesznek az ideális alvási légkör biztosítása érdekében.

Milyen páratartalom a legjobb egy jó éjszakai alváshoz? És hogyan lehet megakadályozni, hogy a levegő túl párás legyen reggel? Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan javíthatja éjszakai alvását, és hogyan állíthatja be megfelelően a hálószoba páratartalmát.

Az ideális páratartalom a hálószobában

Az éjszakai hőmérséklet optimális hőmérséklete a legtöbb ember számára megválaszolható, 16–18 ° C-os szobahőmérsékleten. Annak érdekében, hogy jól érezze magát, ugyanakkor a hálószobának a páratartalomnak is optimálisnak kell lennie: túl nedves vagy száraz, nincs nyugodt éjszakai alvás. A tökéletes páratartalom beállításával gyorsan javíthatja az alvást.

Mennyire szabad magasnak lennie a hálószobában?

A páratartalom azt jelzi, hogy mennyi víz van a levegőben. Relatív értékként adják meg, a maximálisan elérhető mennyiség alapján, amely akkor felel meg a 100% levegő páratartalmának. Ez a telített levegő mennyisége erősen függ a hőmérséklettől: a meleg levegő több vizet képes felvenni, mint a hideg levegő. A levegőben ugyanolyan abszolút vízmennyiség alacsonyabb hőmérsékleten magasabb páratartalomnak felel meg, mint magasabb hőmérsékleten. Jólétünk és egészségünk szempontjából ideális a hálószobában 40% és 60% közötti relatív páratartalom. Mellesleg, ennek a területnek a másik szobás apartmannak is meg kell lennie. Milyen páratartalom van a hálószobában, ellenőrizze egy nedvességmérővel. Ez a fogyasztásmérő meghatározza a levegő relatív víztartalmát, és lehetővé teszi a beltéri klíma egyszerű mennyiségi ellenőrzését.

Mi a teendő, ha a hálószobában túl magas a páratartalom?

A túl nedves levegő alvást okozhat: erősíti az izzadtságot, ugyanakkor gátolja a magas páratartalmat, az izzadság elpárolgását. Az alvási problémák mellett koncentrációs és keringési problémák is előfordulhatnak. Tehát, hogy ismét nyugodt éjszakákat töltsön, meg kell próbálnia csökkenteni a páratartalmat. A hálószobát gyakran magas páratartalom érinti. Ennek egyik oka az alacsony szobahőmérséklet: mivel a hideg levegő kevesebb vizet képes tárolni, mint a meleg, a hűvös hálószobában ugyanazon abszolút víztartalom magasabb a relatív páratartalomnál, mint a melegebb nappaliban. Ha a szoba éjszaka még tovább lehűl, akkor ez megerősíti a hatást. A második legfontosabb ok veled rejlik: a levegője sok vizet tartalmaz, és így alvás közben sok nedvességet ad a beltéri levegőnek. Alvás közben minden ember napi körülbelül fél liter vizet bocsát ki a levegőbe, ami folyamatosan növeli a helyiség páratartalmát. Minél több ember (és háziállat) található ugyanabban a hálószobában, annál gyorsabban és erősebben emelkedik a páratartalom minden este.

A szellőzés csökkentheti a hálószobában a magas páratartalmat

A levegő nedvességétől a legegyszerűbb módszer a nedves levegő cseréje a szárazabbra. Ezt levegővel végezzük. A levegőcsere akkor a leghatékonyabb, ha széles ablakokat nyit, és ha szükséges, a belső ajtókat is nyitja. Ebben a robbantott szellőzésben egy rövid időtartam már elegendő a levegő nagy részének cseréjéhez. Elalvás előtt szellőztessen úgy, hogy a páratartalom valamivel több mint 40%. Ilyen módon valószínűleg alvás közben megbirkózik a páratartalom enyhe növekedésével. Ezután reggel ismételje meg a levegőt, hogy a nedves éjszakai levegőt kicserélje kívülről. De vigyázz: a külső levegő kívülről nem mindig szárazabb, mint a szoba levegője. Különösen nyáron a külső hőmérséklet magas, így ugyanolyan relatív páratartalomnál nagyobb mennyiségű víz van benne, mint a hűvös hálószoba levegőjében. Ha szellőztet, miközben melegebb van, mint otthona, akkor meleg levegővel nedvességet juthat a belsejébe. Ha például a hálószobában a friss levegő 18 ° C-ra lehűl, akkor a szoba relatív páratartalma növekszik. Ha biztonságosan szeretné játszani, használjon két higrométert: egyet beltéri, a másik kültéri. Az ablakok kinyitása előtt ellenőrizze, hogy a külső levegő abszolút páratartalma magasabb vagy alacsonyabb-e. Csak akkor szellőztesse, ha kívülről szárazabb, mint a hálószobában.

Hogyan lehet növelni a hálószoba páratartalmát

Ha alacsony a páratartalom a hálószobánkban akkor észlelhető torokfájás, szemirritáció, repedt ajkak, kiszáradt orr, éjszakai orrvérzés. A száraz levegő hajlamosabbá teszi a fertőzésekre és a légzési nehézségekre. A szárazság még nehezebbé teheti a nyálkahártyák kiáradását és elősegíti a hörghurut kialakulását is. Ezért van értelme a páratartalom hozzáadása a levegőnek.A hálószobában lévő nedves levegő tehát nemcsak pozitív hatással van az alvására, hanem erősíti az egészségét is. Ha már megértette, hogyan lehet csökkenteni a hálószoba páratartalmát, akkor kitalálhatja, hogy milyen intézkedéseket lehet tenni a páratartalom növelésére.

Nedvességforrások a hálószobához

Mivel a növények éjszaka engedik a vizet a levegőbe, ideális párásítók egész évben. Minél több és nagyobb a növények levele, annál hatékonyabban növelheti tartósan a páratartalmat. Csak keres egy rövid távú megoldást száraz levegő, mert a téli, mint szellőztetni, és például mielőtt mérni, mivel a külső hideg levegő után közvetlenül nagyon alacsony a páratartalom, a hazai orvosság elegendő az Ön számára. Csak hogy egy nedves törülközőt a radiátor. A víz idővel elpárolog, és ezáltal a levegő páratartalmának. Alternatív megoldásként, akkor is töltse csésze vízzel, és hozzanak létre a kályha közelében.

 
BlogPlusz
 
Kedvencek
 

FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!